Denna sida kommer att bli full av berättelser och tidningsurklipp om en säregen person.

Utanför mjölnargården där han bodde ett tag - när???

Utanför mjölnargården där han bodde ett tag - när???

Tidningurklipp 1992

19 oktober 1992.               

Fu-Jesus till sjöss

Igår gav sig Tord Lövenborg ut på en roddtur på Siljan i vinterkylan. Tord är bekant som Fu-Jesus och brukar tillbringa många dagar på roddbåten i sjön. Men i sommar har tiden inte räckt till. Därför fick han bråttom att komma iväg i helgen.

fortsättning

Roddtur på Siljan en vecka för Tord

Tord Lövenborg, lokalt bekant som Fu-Jesus, stack ut på sin sommarsemester på söndagskvällen. Det innebär en veckas roddtur på Siljan.

- Jag har haft så mycket  att göra i sommar så jag har inte hunnit tidigare, berättar Tord.

Hemma i byn är han engagerad i en upprustning av ett stall i närheten av Fu kvarn.

-  Nästa måndag måste jag vara hemma igen. Då skall jag börja spika i stallet.

Egentligen har Tord tagit en roddtur sent på hösten varje år. En gång var han ute en Lucia när det var snöfritt. Men med veckans snöfall fick han bråttom.

Under lördagen höll han på att packa sin roddbåt med nödvändiga tillbehör alltifrån yxor till böcker om historia och arkeologi.

Ror i mörker

När han kom ned till hamnen i Nusnäs på söndagseftermiddagen var hela packningen i båten täckt av decimetertjock snö. Det blev att länsa båten från både vatten och snö.

Vid 16-tiden rodde han sedan iväg. Närmaste målet var Rossviken. En färd på nio timmar. Han är van att ro i mörker och har med sig lampa i båten.

-  Börjar det blåsa så skall jag inte ro nära stranden, då finns risk att jag går på grund.

Nätterna klarar Tord genom att bo under något tak. Tält har han inte med sig på den här turen.

-  Är det riktigt bra väder kommer jag att ro ända ner till Leksand.

HANS OLANDER

Tidningsurklipp 2 - 1992

Onsdag 4 november 1992

Hemma från roddturen!

Nu har han kommit hem igen efter en iskall semestervecka roende i en båt på Siljan. Bakom årerna satt Tord Lövenborg från Fu utanför Mora. Tidningen skrev om Tord när han gav sig iväg ut på Siljans böljor i rena vintervädret.

Varje år brukar han ro ut en vecka på sommaren från hemmahamnen i Nusnäs. Men i år har det varit andra sysslor som kommit i vägen.

Så när vintern slog till mitt i oktober så fick Tord bråttom för att hinna med sin årliga båtvecka och rodde iväg med sin båt den 18 oktober.

Vistelsen på Siljan blev några dagar kortare än vad som var planerat. Inte på grund av vädret utan för att Tord skulle delta på ett möte i bygdegården lördagen den 24 oktober.

Men Tord hann ändå med att känna på den hårde svenska oktobervinden från nord.

Första natten bodde han i en koja utan eldstad på Tjuvholmen. Dagen därpå fortsatte färden till Kroks udde där Tord till slut hittade ett cementrör som han kunde sova i.

Resten av tiden före hemfärden tillbringades vid Rossviken där det finns en koja med eldstad att tillgå. Från Rossviken tar det nio timmar att ro hem till hamnen i Nusnäs.

Med på resan fanns alla möjliga tillbehör från ficklampa och yxa till böcker om historia och arkeologi.

HANS OLANDER

Dödsruna från DT

Tord Löwenborg död

MORA

Tord Löwenborg, alias "Fu- Jesus ", påträffades död i sitt hem i Fu den 21 mars (2002). Han blev 65 år gammal.

Löwenborg var en mycket speciell person som levde under enkla betingelser och som begagnade ett hovsamt, nästan ålderdomligt språk .

Han kom ursprungligen från Södermanland , men fick redan under 1950-talet smak för Ovansiljan och ungefär 1960 bosatte han sig i Fu. Sedan han hittat sin fasta punkt i tillvaron lät han skägget växa och han anskaffade det mesta av försvarets överskottsmaterial , vapen och sprängmedel undantaget.

Han förklarade en gång att kläder och kokkärl från kronan är slitstarka grejer och den välbekanta snuskburken prisade han speciellt mycket. Han menade att det inte fanns något annat liknande kärl på marknaden som hade så stor rymd .

Tord Löwenborg kom i folkmun att kallas "Fu- Jesus " i Siljansbygden där han blev välbekant efter att år efter år ha trampat motionsloppet " Siljan runt " med fullpackad cykel med ballongdäck . Han var en av dem som utnyttjade startavgiften allra längst i varje lopp.

När han först kom till Fu bodde han i kvarnstugan , men sedermera fick han hjälp med att skaffa en egen stuga . I den samlade han på sig så mycket saker att det var näst intill omöjligt att ta sig fram på golvet.

När han fyllde 60 år i augusti 1996 fick han låna kvarnstugan där han kunde hålla mottagning.

Nästan dagligen, år efter år, trampade han på sin cykel från Fu till Mora , där han besökte bagerierna och fick bröd från dagen innan.

Tord Löwenborg sägs ha varit av adlig släkt . Hans mor dog när han var liten pojke och pappan gick bort när han fortfarande var tonåring .

Tord Löwenborg talade gammalsvenska och man kunde nästan tro att man färdats några hundra åt tillbaka i tiden om man inledde en dialog med honom.

Nu är "Fu- Jesus " död och därmed har även ett av de sista originalen försvunnit. En mycket speciell personlighet som kanske med sitt yttre skrämt en och annan person under årens lopp.

Han torde dock ha glatt och roat desto fler.

STEN WIDELL

Utdrag ur Åke Mokvists bok

Ovanliga människor lever sitt liv...

Det finns folk som inte är som andra. Original brukar de kallas. De är ovanliga för att de är och lever annorlunda. Inte sällan betraktas de som kufar. De kanske är det. Men de lever efter egna värderingar. De låter sig inte påverkas av vad andra trycker. Rådande trender är dem fullkomligt främmande.

Åke Mokvist utgav för sex år sedan ”De ovanliga”. I ord och bild presenterade han i den volymen ett antal personer som på ett eller annat sätt ställt sig på sidan om. Nu kommer en uppföljning, De ovanliga 2 med underrubriken ”Där friheten är viktigare än trygghet” (Balkong förlag).

Tord Löwenborg dog 2002, 65 år fyllda. Han ägde ett enormt bibliotek men förbannade nymodigheter som datorer, postnummer och sommartid. Han stammade kraftigt och det skapade isolering. Han var opraktisk, stod handfallen inför nästan varje göromål. Båtar fascinerade honom livet ut men han gjorde bara en enda sjöresa. Vasaloppet var bara skrot. Löparna åkte ju i långkalsonger.